Op avontuur in de Biesbosch

De locatie

De Hidden Hut staat verscholen in een overdadig groen stukje natuur aan de rand van de Brabantse Biesbosch, een uniek getijdengebied. Je kunt er komen op eigen kracht: met wandelschoenen, fiets of kano. Omgeven door duizend tinten groen, met om je heen het geluid van vogels en ruisende bladeren, kom je hier tot rust.

 Hoe kom ik er?

Jij bepaalt de route, wij zorgen voor duidelijke instructies om de Hidden Hut te vinden. Je ontvangt ze na het boeken.  Zowel het unieke natuurgebied de Biesbosch als het Land van Heusden en Altena met haar oer-Hollandse, afwisselende landschap, lenen zich uitstekend voor het uitstippelen van mooie routes. Laat je alvast inspireren door de Biesboschlinie (VVV Altena).

Fietsen of wandelen

Het dichtsbijzijnde dorp is Nieuwendijk, op zo’n 7 km afstand van de Hidden Hut. In dit dorp is een busstation waar bussen van en naar Gorinchem, Utrecht en Breda stoppen. (Stuur ons een mailtje als je advies wilt voor de mooiste kortste route naar Hidden Hut). De treinstations vanwaar je kunt wandelen of fietsen zijn Dordrecht (+/- 25 km – met de veerpont mee), Gorinchem (15 km – over de brug of met de veerpont) en Breda (35 km). Kom je met de auto? Dan kun je naar gelang je route parkeren bij het Biesbosch Museumeiland (20 km, flink korter als ‘Pontje Steur’ vaart) of in één van de dorpen op ‘het eiland’ Altena. Uiteraard op eigen risico. Tip: het ‘Oostwaardpad’ (23km) gaat rakelings langs Hidden Hut. Evenals het Biesboschpad dat je bij Werkendam, Hank of Biesbosch Museumeiland kunt oppakken. (Let op: vanaf Hank richting Hidden Hut zijn delen van deze twee wandelpaden niet toegankelijk voor honden.) De Maasroute is een officiële fietsroute vlak langs de Hidden Hut. Let op dat je de laatste 2 km moet lopen met de fiets aan de hand. Tot slot zijn de wandel- en fietsknooppunten superhandig om zelf een mooie route te maken. Daar bestaan mooie apps voor, o.a. die van de ANWB. 

Kayak

Het is mogelijk om een kayak bij te boeken (35 euro), inclusief twee zwemvesten voor volwassenen, een waterdichte ton en bagagezakken. Op aanvraag ook een zwemvest voor een kind. Startpunt is Selevia Hoeve, een prachtige locatie in Werkendam (Het is niet mogelijk om een ander startpunt te kiezen). Er ligt een twee of éénpersoonskayak voor je klaar en een waterkaart. Vooraf krijg je een duidelijke beschrijving van de vaarroute. Houd er rekening mee dat het zo’n 10 km peddelen is en dat je bagage mee moet. Ons advies is om er een dagdeel de tijd voor te nemen. Zeker in de winter, wanneer het vroeg donker is. Zorg er bij koud en/of regenachtig weer voor dat je er goed op gekleed en in goede conditie bent. Sportievelingen kunnen de kayakroute nog combineren met een wandeltocht van circa 10 km v.a. Biesbosch MuseumEiland. 

Maak je toch geen gebruik van de kayak, bijvoorbeeld door de weersomstandigheden, laat het ons weten dan geven we de huur terug. Je kunt natuurlijk ook een kayak huren bij verhuurbedrijven in en om de Biesbosch. 

Onze toeristische tips

De Biesbosch is een waterrijk en uniek natuurgebied waar je fantastisch kunt dwalen vanwege de vele kreken, grienden en wilgenbossen. Wie weet, spot je wel een ijsvogel, zeearend of visarend. Het mooie Biesbosch MuseumEiland vertelt de interessante geschiedenis van dit gebied en de belangrijke functie die de Biesbosch heeft voor flora, fauna en (drink)waterbeheer.

In het Land van Heusden en Altena fiets of wandel je over idyllische dijken, langs de Merwede of afgedamde Maas, afgewisseld met boerenland. Je vindt er het vestingstadje Woudrichem, kasteel Dussen en stoere forten van de Hollandse Waterlinie zoals Fort Altena en Fort Bakkerskil (Beiden met horeca). Kom je door Genderen? Bezoek dan vooral café het Zwaantje, waar de tijd heeft stilgestaan. Ook bierbrouwerij De Magistraat in Almkerk is een aanrader om na je avontuur te eten of te borrelen. 

Goede startpunten of tussenstops net buiten Altena zijn de historische steden  Dordrecht en Breda, Slot Loevestein dat in uiterwaardengebied de Bommelerwaard ligt en het vestingstadje Heusden. 

 

1f710d_62be611913934aedacf3e0ba91d83bf5_mv2
1f710d_8fc1443bc29149e28717a47514b90d84_mv2